Botilinum Toksin uygulamaları - Dr Gülfer İNCİ - İstanbul

Botilinum toksin,kırışıklıkları tedavi etmek için kullanılan bir bakteriden elde edilen protein yapısında bir maddesidir.. Kırışıklıklar genellikle yıllar içinde yüz kaslarının tekrarlayan hareketleri nedeniyle ortaya çıkar. Uygulama bu kasları geçici olarak bloke ederek kırışıklıkların yumuşamasını sağlar ve daha pürüzsüz bir cilt görünümü elde edilmesini sağlar.

Tedavi genellikle şu adımları içerir:

  1. Danışma ve Değerlendirme: Botilinum toksin ile kırışıklık tedavisi düşündüğünüzde, bir dermatolog ,estetik cerrahi uzmanı yada bir medikal estetik uzmanına danışma seansı yapılır. Bu seans sırasında, cildinizi değerlendirecek ve tedavi için en uygun bölgeleri belirleyecektir. Ayrıca, beklentilerinizi ve tedavinin nasıl işlediği hakkında size bilgi verecektir.
  2. Hazırlık: Tedavi öncesi, doktorunuzun önerilerine uyarak bazı önlemler almanız gerekebilir. Öncelikle, tedavi ile ilgili bilgilendirme formunu okuyup imzalamanız istenebilir. Ayrıca, kullandığınız ilaçlar ve sağlık durumunuz hakkında bilgi vermeniz gerekebilir. Tedavi bölgesindeki cilt temizlenir ve gerekirse bir anestezik krem uygulanabilir.
  3. Enjeksiyon: Uzmanınız, ince bir iğne kullanarak Botilinum toksini doğrudan hedeflenen kaslara enjekte eder. Enjeksiyon noktaları, kırışıklıkların olduğu bölgelerdeki kasların hareketine ve derinliğine bağlı olarak belirlenir. Enjeksiyonlar genellikle hızlı ve nispeten ağrısızdır. Tedavi sırasında birkaç enjeksiyon noktası kullanılabilir, böylece kırışıklıkların etkili bir şekilde tedavi edilmesi sağlanır.
  4. Sonrası Bakım: Botilinum toksin enjeksiyonları sonrasında genellikle özel bir bakım gerektirmez. Ancak, doktorunuzun önerilerine göre hareket etmek önemlidir. İlk birkaç saat boyunca enjeksiyon bölgesine masaj yapmaktan veya bölgeyi ovuşturmaktan , uzun süre aşağı bakmaktan ve yüz üstü yatmaktan kaçınmanız gerekebilir. Ayrıca, tedavi sonrası güneşe maruz kalmaktan kaçınmak ve ağır egzersizlerden birkaç saat uzak durmak da gereklidir. Botilinum toksin etkisi birkaç gün içinde başlayıp 10-14 gün içinde tam olarak oturacaktır.Etkisi 3-6 ay sürmektedir. Hamilelerde ,emziren annelerde ,daha önceden toksin alerjisi oluşan kişilerde uygulanmamalıdır.
    Nadir bir durumda olsa botilinum toksine direnç gelişen hastalarda etki görülmeyebilir.Bu durumda uygulamaya ara verilmeli ve farklı bir marka ürün kullanımı denenmelidir.